Wedertewerkstelling, recyclage, circulaire economie

Wedertewerk
stelling, recyclage, circulaire economie

De sociale economie heeft een lengte voorsprong

De sociale economie heeft een lengte voorsprong

Herlokalisatie van activiteiten, jobcreatie, benutting van plaatselijke mogelijkheden, ontwikkelingskansen: de circulaire economie kan een heuse opportuniteit zijn voor uw gemeente, waarbij u kunt steunen op de expertise van de sociale-economieorganisaties. Want als de sociale economie en de circulaire economie de handen in elkaar slaan, is anders ondernemen mogelijk om in te spelen op de plaatselijke sociaaleconomische uitdagingen.

Pionierorganisaties en innovatieve organisaties

Wie kent er niet de kringwinkels, Spullenhulp, kledingcontainers? Of de vernieuwende activiteiten van fietsateliers of Repair Cafés? Deze sociale-economieorganisaties zijn stuk voor stuk pioniers van de circulaire economie en verzamelen, sorteren, herstellen, upcyclen en recycleren doodgewone spullen, van textiel over fietsen tot huishoudtoestellen en ander “afval” dat grondstof is geworden. Er zijn zelfs ondernemingen die zich hebben gespecialiseerd in het versnijden van metalen structuren of in reiniging die verband houdt met renovatie van industriële sites, om die klaar te maken voor nieuwe activiteiten. Nog andere bevorderen het hergebruik van voorwerpen en bouwmaterialen, zoals zonnepanelen, onderdelen van elektrische installaties of deuren. En er zijn bedrijven die aan upcycling doen door van bijvoorbeeld afgedankte ramen fietsenstallingen of broeikassen te maken. Al deze ondernemingen kennen de vertakkingen van de sector perfect, beheersen de materiaalstromen en de externaliteiten. De circulaire economie vormt de kern van hun vak.

Lokale en niet naar elders verplaatsbare jobs

De sociale-economiebedrijven gaan verder dan louter het verkleinen van de afvalstromen: ze scheppen ook banen voor mensen die het moeilijk hebben en die deze voorwerpen inzamelen, sorteren, opwaarderen en verkopen.

Ook dragen ze bij aan de strijd tegen armoede en uitsluiting, door tegen lage prijzen opgeknapte spullen aan te bieden in solidaire tweedehandswinkels.

De sociale en circulaire economie beschikt over alle noodzakelijke hefbomen om een motor van milieuontwikkeling, economische en sociale ontwikkeling te worden en is daardoor een heuse troef binnen uw gemeente. 

Waarom de circulaire economie laten samengaan met de sociale ?

Meer stabiliteit

De prioriteit van sociale-economiebedrijven blijft altijd hun activiteiten, hun personeel en hun diensten in stand te houden. Overbrengen naar een andere plaats is geen opportuniteit. Een partnerschap met hen is iets voor de lange duur.

Meer inclusie

De sociale en circulaire economie schept lokale werkgelegenheid en kansen voor opleiding en socioprofessionele inschakeling voor mensen in kwetsbare situaties. In samenwerking met OCMW’s, klassieke ondernemingen en plaatselijke verenigingen maakt zij het mogelijk de sociaaleconomische cohesie op uw grondgebied te verstevigen.

Meer solidariteit

In solidaire tweedehandswinkels worden gewone spullen aangeboden tegen betaalbaarder prijzen dan in de gangbare handel. Voor de ene is zo’n aankoop toegankelijker, voor de ander gaat het ook om een vorm van engagement!

Meer netheid

De sociale-economieorganisaties benutten eveneens fracties van afvalstromen waar klassieke ondernemingen niet noodzakelijk belangstelling voor hebben. Ze zijn actief aan de bron en gaan daarmee sluikstorten tegen en dragen doeltreffend bij aan een beter leefmilieu.

Bevorder de plaatselijke sociale en circulaire economie!

De circulaire economie wordt op alle beslissingsniveaus aangemoedigd. Ook u kunt iets ondernemen door gebruik te maken van de expertise van sociale-economiebedrijven. 

Inzamelingen beveiligen: een eerste doeltreffende hefboom!  

Inzamelingen beveiligen: een eerste doeltreffende hefboom! 

Wilt u met uw gemeente ook aan sociale en circulaire economie doen?

Neem deel aan het inzamelnetwerk in het Gewest!

In het kader van de inzameling van textielafval vraagt de Federatie RESSOURCES bijvoorbeeld dat er één kledingcontainer per 1.000 inwoners zou worden geplaatst.

Vergemakkelijk eveneens de toegang en de inzameling van het afval, meer bepaald voor gewone dagelijkse spullen, door er mee voor te zorgen dat ze terechtkomen in een gewestelijk of paragewestelijk kringloopcentrum: weggegooide maar nog bruikbare dingen worden er gerefurbisht en lokaal verkocht tegen betaalbare prijzen.

Zoek meer informatie in het memorandum van RESSOURCES, de federatie van sociale en circulaire ondernemingen – ressources.be

Het inzamelen van deze nieuwe grondstoffen werkt inspirerend voor hebzuchtige opportunisten of illegalen die huis aan huis ophalen of niet-officiële kledingcontainers plaatsen om goed bedoelde schenkingen voor hun eigen profijt in te pikken.

Luister naar de klachten van de bevolking en van de sector, treed op wanneer zonder toelating wordt ingezameld.

Een legaal en afgebakend netwerk in stand houden beschermt de bevolking tegen schurkenpraktijken en helpt sluikstorten en andere inbreuken op de milieuwetgeving voorkomen in uw gemeente.

“Het is geweten dat illegaal ingezameld materiaal vertrekt naar Oost-Europa, naar het Nabije Oosten en naar Noord-Afrika, maar ook op lokale markten terechtkomt. Men zoekt daarbij de mooiste stukken voor geld van de hand te doen en laat het afval achter aan de voet van een container, achter een containerpark of zelfs in het clandestiene sorteercentrum dat men heeft ingericht. Deze clandestiene plekken worden regelmatig vernieuwd en meerdere gerechtelijke onderzoeken lopen.”

Franck Kerckhof, adjunct-directeur van RESSOURCES, federatie van sociale en circulaire ondernemingen.

Raadpleeg de website van RESSOURCES, de federatie van sociale en circulaire ondernemingen – ressources.be

Verantwoordelijker overheidsopdrachten

Verantwoordelijker overheidsopdrachten

Door circulaire overwegingen op te nemen in uw overheidsopdrachten moedigt u potentiële dienstverleners aan om met oplossingen te komen die de impact van hun activiteiten op het milieu verkleint. U zou bijvoorbeeld kunnen eisen dat in de verstrekking van de gevraagde diensten ten minste 20% van de producten refurbished zijn of afkomstig uit hergebruik.

DIE KEUZE BETEKENT WINST OP DRIE VLAKKEN

"Iedere euro die wordt geïnvesteerd in de sociale en circulaire economie levert een drievoudige impact op: sociaal, economisch en voor het milieu, wat voor de gemeenschap alleen maar positief is!" 

Anne-Sophie Canart
Voorzitter van RESSOURCES, federatie van sociale en circulaire ondernemingen