Sociale economie

Een hefboom voor een rechtvaardige en duurzame transitie in uw gemeente

Vzw’s, coöperaties, stichtingen, ondersteuningsfondsen, inschakelingsbedrijven: dat soort welbekende organisaties, dát is de sociale economie!

Ze zijn de erfgenamen van de eerste gezondheidskassen en arbeiderscoöperaties die al in de 19e eeuw bestonden, en wat ze gemeen hebben is dat ze vernieuwende en duurzame goederen en diensten aanbieden waarbij het belang van maatschappij en milieu voorrang heeft op winst: een heuse troef voor uw gemeente! 

Eerst de mens, dan de winst

In tegenstelling tot de klassieke economie zoekt de sociale economie niet in de eerste plaats winst te maken maar wil ze inspelen op maatschappelijke noden: de ongelijkheid verminderen, duurzame en milieuvriendelijke werkgelegenheid scheppen, onontbeerlijke diensten aanbieden waarvoor de klassieke privésector de neus ophaalt. 

De kerncijfers van de sociale economie in Brussel en Wallonië

0

jobs

0

organisaties

+ 0 %

meer betaalde jobs sinds 2018

Alle activiteitensectoren

Energie, gezondheid, cultuur, duurzame landbouw en voeding, recyclage en hergebruik, financiën, bouw, mobiliteit, pers, groene ruimte, schoonmaak, vastgoed, handel, horeca, socioprofessionele inschakeling,…

De sociale-economiebedrijven zijn aanwezig in alle activiteitensectoren, ook de meest innoverende.

Maak kennis met de actoren van de sociale economie op uw grondgebied, in de gids voor de sociale economie.

Gemeenschappelijke principes

01. Een sociaal doel

Het sociaal doel en de arbeidsvoorwaarden gaan voor op de financiële winst en de opbrengst voor de aandeelhouders, die opzettelijk beperkt wordt gehouden. De winst wordt opnieuw in de activiteit gepompt om nog meer positieve impact op de samenleving te krijgen.

02. Democratisch beheer

In de sociale economie staan mensen altijd hoger dan kapitaal. De macht is dus niet gekoppeld aan het aantal aandelen dat men bezit: strategische beslissingen worden genomen volgens het principe één persoon = één stem.

03. Autonoom beheer

In de sociale economie zijn de organen die binnen een onderneming beslissingsmacht hebben (algemene vergadering, raad van bestuur) onafhankelijk van de eventuele geldschieters, die zowel openbare instellingen (subsidies) als privébedrijven (giften) kunnen zijn.

Een hefboom Een hefboom voor een rechtvaardige en duurzame transitie

Naar het voorbeeld van Spullenhulp hebben de sociale ondernemingen vanaf de jaren ’50 een pioniersrol gespeeld in de circulaire economie. De kracht van het model en de vernieuwingscapaciteit van de sociale economie ten voordele van een transitie naar een rechtvaardige en duurzame samenleving, genieten intussen op ruime schaal erkenning. 

Daarvan getuigen het Actieplan Sociale Economie van de Europese Commissie (december 2021), de aanbevelingen van de Internationale Arbeidsorganisatie en van de OESO (juni 2022) en de resolutie van de Verenigde Naties over het bevorderen van de sociale en solidaire economie ten dienste van duurzame ontwikkeling (april 2023). 

De sociale economie ondersteunen in uw gemeente, dat is:

De sociale economie ondersteunen in uw gemeente, dat is :