Energietransitie

Hernieuwbare plaatselijke energie van en voor de burger

Hoe kan men op het grondgebied zelf hernieuwbare energie produceren die de bevolking en de plaatselijke administraties ten goede komt? Hoofdzakelijk met burgercoöperaties voor hernieuwbare energie en sociale-economieorganisaties!

Windenergie, zonnepanelen, waterkracht of biomassa: deze sociale-economieorganisaties zijn uw partners om de energietransitie in uw gemeente te verwezenlijken.

Gemobiliseerde gemeenten

Om de gemeentelijke energiefactuur te drukken, om zich te wapenen tegen de schommelingen van de energieprijzen en om een steentje bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, doen steeds meer Brusselse gemeenten mee met de energietransitie. Met zijn LKEP (Lucht-Klimaat-Energieplan) heeft het Brussels Gewest zich tot doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen en bij te dragen aan koolstofneutraliteit tegen 2050, vanaf 2040 voor openbare gebouwen.

Energiecoöperaties : per definitie sociaal

Een burger-energiecoöperatie stelt natuurlijke personen en plaatselijke overheden in staat samen plaatselijk hernieuwbare energie te produceren, te beheren en tegen een lagere prijs ter beschikking te stellen. 

De organisatiewijze waarop zo’n coöperatie stoelt, is in wezen die van de sociale economie :

De 4 voordelen van energiecoöperaties

01 Meer autonomie wat energie betreft

Meer autonomie wat energie betreft dankzij plaatselijke en hernieuwbare productie van elektriciteit en warmte in een korte keten

02 Betaalbaarder groene energie

Betaalbaarder groene energie, met name dankzij het delen van de kosten en het ontbreken van winstbejag.

03 Mobiliserend burgerengagement

Krachtig en mobiliserend burgerengagement voor een collectieve en democratische energieproductie

04 Nieuwe plaatselijke jobs

Nieuwe plaatselijke jobs gekoppeld aan de productie, de plaatsing en het onderhoud van het materieel voor de opwekking van energie.

Ga tot de actie over!   

Eis voor elke overheidsopdracht die gekoppeld is aan een energieproductieproject op uw grondgebied een burgerparticipatie van ten minste 33%.

Raadpleeg de kosteloze helpdesk voor overheidsopdrachten van de vzw SAW-B: clausessociales@saw-b.be

Initiatieven om energie te delen, energiegemeenschappen en warmtenetwerken op uw grondgebied ondersteunen, productiemiddelen plaatsen, vrije ruimte ter beschikking stellen (daken, gronden, enz.), de bevolking sensibiliseren door middel van informatiesessies… 

Als plaatselijke overheid beschikt u over heel wat hefbomen!

Om er meer over te vernemen neemt u contact op met de diensten van de Facilitator Energiedelen en Energiegemeenschappen van Leefmilieu Brussel: facilitator-edeg@leefmilieu.brussels 

Kies voor dienstverleners uit de sociale economie in het kader van uw milieuvriendelijke bouwprojecten en renovatie voor energiedoeleinden.

Gespecialiseerde dienstverleners vindt u in de gids van de sociale economie

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe besliste een verwarmingsketel op hout te plaatsen die de gemeente heel wat voordelen biedt. Dankzij de samenwerking met Coopeos verkleinde de koolstofafdruk aanzienlijk en werd Sint-Pieters-Woluwe een schoolvoorbeeld binnen de dynamiek van de ecologische transitie. De toegevoegde waarde van dit project blijft niet beperkt tot alleen maar de plaatsing van een stookinstallatie op hout: door het houtafval van de onderhoudsbeurten van bomen en struiken te benutten ontstond een nuttige kringloop. De meeste houtplaatjes zijn afkomstig van maatwerkbedrijven: allemaal jobkansen voor personen met een handicap! Ten slotte maakt de gebruikte technologie het mogelijk een lage CO2-uitstoot te waarborgen en de luchtkwaliteit goed te houden dankzij een filter voor fijn stof. Zo blijft Sint-Pieters-Woluwe zijn Klimaatplan concretiseren door een maximum aan hernieuwbare energie in te zetten op zijn grondgebied.