De sociale economie: een troef voor uw gemeente

Op gemeentelijke schaal krijgt u te maken met toenemende noden: tewerkstelling en opleiding stimuleren, strijden tegen isolement en bestaansonzekerheid, de energietransitie begeleiden, de maatschappelijke cohesie versterken, de circulaire economie bevorderen, van uw gemeente een dynamische gemeente maken,…

De sociale-economieorganisaties zijn uitgelezen bondgenoten om u te helpen in het omgaan met de aandachtspunten van de maatschappelijke en ecologische transitie.

Ontdek wat de sociale economie voor uw gemeente kan betekenen !

01. Sociale economie

Vzw’s, coöperaties, stichtingen, ondersteuningsfondsen, inschakelingsbedrijven: dat soort welbekende organisaties, dát is de sociale economie! Ze zijn de erfgenamen van de eerste gezondheidskassen en arbeiderscoöperaties die al in de 19e eeuw bestonden, en wat ze gemeen hebben is dat ze vernieuwende en duurzame goederen en diensten aanbieden waarbij het belang van maatschappij en milieu voorrang heeft op winst: een heuse troef voor uw gemeente! 

MEER WETEN

02. Overheidsopdrachten en sociale clausules

Werken, diensten of leveringen: ieder jaar lanceert uw gemeente tal van overheidsopdrachten om te kunnen functioneren en om haar bevolking diensten aan te bieden, volkomen transparant en met respect voor de concurrentieregels. Door sociale clausules op te nemen in uw bestekken hebt u de macht om uw maatschappelijke engagement concreet te maken.

MEER WETEN

03. Inschakelingsbedrijven

Denkt u dat het mogelijk is toegang te krijgen tot degelijke prestaties en tegelijk werkloosheid en uitsluiting te bestrijden? Dan hebt u gelijk! De 460 erkende ondernemingen voor socioprofessionele inschakeling in Brussel en Wallonië bewijzen dat dag na dag en uw gemeente kan een actieve rol spelen binnen deze dynamiek.

MEER WETEN

05. Energietransitie

Hoe kan men op het grondgebied zelf hernieuwbare energie produceren die de bevolking en de plaatselijke administraties ten goede komt? Hoofdzakelijk met burgercoöperaties voor hernieuwbare energie en sociale-economieorganisaties! Windenergie, zonnepanelen, waterkracht of biomassa: deze sociale-economieorganisaties zijn uw partners om de energietransitie in uw gemeente te verwezenlijken.

MEER WETEN

06. Duurzame landbouw en voeding

Plaatselijke ontwikkeling, schoolmaaltijden, voedselonzekerheid, biodiversiteit, impact op het klimaat… Met al die complexe aandachtspunten krijgt u tegenwoordig te maken. De sociale economie is heel actief in de landbouw- en voedingssector en kan uw bondgenoot zijn bij het ontwikkelen van concrete oplossingen die afgestemd zijn op de situatie op uw grondgebied.

MEER WETEN

07. Wedertewerkstelling, recyclage, circulaire economie

Herlokalisatie van activiteiten, jobcreatie, benutting van plaatselijke mogelijkheden, ontwikkelingskansen: de circulaire economie kan een heuse opportuniteit zijn voor uw gemeente, waarbij u kunt steunen op de expertise van de sociale-economieorganisaties. Want als de sociale economie en de circulaire economie de handen in elkaar slaan, is anders ondernemen mogelijk om in te spelen op de plaatselijke sociaaleconomische uitdagingen.

MEER WETEN

Verder gaan

Wenst u er meer over te weten of een sociale-economieproject binnen uw gemeente te ondersteunen of te ontwikkelen? Als organisatie die de sociale economie in Franstalig België vertegenwoordigt, wil ConcertES u graag laten kennismaken met het ongelooflijke potentieel van haar leden voor uw grondgebied.

Communicatiekit

Laten we ook in uw gemeente samen de mens centraal plaatsen!
Steun de sociale economie en deel onze campagne op uw sociale netwerken, op uw website of in de kantoren van uw gemeente door onderstaande communicatiekit te downloaden.